V Zlatej Bani otvorili nový ročník súťaží psích záprahov

31.12.2003 Celý región

Tretinu z deviatich kategórií pretekov Slovenského pohára v psích záprahoch vyhrali súťažiaci z klubu LMK Hybe. Podujatie pod názvom Royal Canin Cup sa ako ú...
Tretinu z deviatich kategórií pretekov Slovenského pohára v psích záprahoch vyhrali súťažiaci z klubu LMK Hybe. Podujatie pod názvom Royal Canin Cup sa ako úvodné v zimnej sezóne 2003/2004 uskutočnilo 27. a 28. decembra v Zlatej Bani v okrese Prešov.

Medzi 52 pretekármi boli aj hostia z poľských miest Jaslo a Laňcut. Ich zástupca Mateusz Surowka vyhral ako jediný dve kategórie.
Prvé tri preteky Slovenského pohára (ďalšie po Zlatej Bani budú v januári 2004 v Pavlovciach a v Novej Bani - Drozdovo) sú zároveň kvalifikačnými na nomináciu do reprezentácie SR. Vo februári sú majstrovstvá sveta v Taliansku. Už tradičný vrchol sezóny pretekov v psích záprahoch - Európsky pohár - bude na Donovaloch na rozhraní januára a februára.
Riaditeľ pretekov a starosta obce Zlatá Baňa Dušan Demčák vyjadril spokojnosť s účasťou pretekárov, menej ho už potešilo počasie, pretože odmäk pred Vianocami spôsobil temer odrieknutie pretekov. Najhoršie podmienky mali preto pretekári, ktorí na bežkách bežia spolu so psom. Upravili napokon z dvoch pripravovaných len jednu trať na okruhu dlhom osem kilometrov. \"Je to však veľmi potrebná propagácia obce, \" dodal, keďže obec je obľúbená ako výletné miesto Prešovčanov. Preto sa aj rozhodli pred troma rokmi po prvýkrát zorganizovať takéto preteky. V lete kolorit Zlatej Bane dopĺňajú už niekoľko rokov preteky v ryžovaní zlata.
Atmosféru podujatia pochválil prezident Slovenského zväzu psích záprahov (SZPZ) Michal Kuvik zo Smižian-Maše. Zdôraznil, že preteky v Zlatej Bani boli významné tým, že po prvýkrát spolu súťažili pretekári so záprahmi čistokrvných psov so záprahmi nečistokrvných. V súčasnosti je v SZPZ, zaregistrovanom 11 rokov, z asi 300 členov okolo 120 aktívnych pretekárov. Slovenský pohár 2003/2004 bude mať dovedna sedem pretekov.
Spolu s obcou Zlatá Baňa usporiadal podujatie Sibírsky husky team z Hanisky pri Prešove, ktorý je prvým združením občanov v regióne Prešova, venujúcich sa tejto atraktívnej záľube. Tohto roku mal súťažnú premiéru aj prvý občan usporiadateľskej obce Ľuboš Zajac.

(jj)
 

Vyberte región